Moringa Oleifera

Peperwortelboom

De peperwortelboom (Moringa oleifera) is een boom uit de familie Moringaceae. De soort komt vooral voor in tropische en subtropische gebieden met een steppeklimaat. Moringa oleifera staat ook wel bekend als de ‘wonderboom’ vanwege de hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen van de bladeren, vruchten, bloemen en wortels van de boom. In diverse Afrikaanse landen wordt Moringa Oleifera steeds meer gebruikt om ondervoeding tegen te gaan.

Achtergrond

Moringa oleifera groeit het beste op droge zandgrond. De boom is goed bestand tegen droogte en groeit relatief snel.

De plant komt van oorsprong voor in de heuvels aan de zuidelijke kant van de Himalaya in Noordwest-India, maar wordt inmiddels ook gekweekt op plantages in Afrika, India, Indonesië, Maleisië, Mexico, de Filipijnen, Midden- en Zuid-Amerika, Sri Lanka en zelfs Europa.

De soort wordt doorgaans gezien als de bruikbaarste boom ter wereld, omdat bijna elk onderdeel van de boom kan worden gebruikt als voedsel of voor andere nuttige doeleinden.

Voedingswaarde

Moringa Oleifera is rijk aan voeding vanwege de aanwezigheid van een verscheidenheid aan essentiële fytochemicaliën die aanwezig zijn in de bladeren, peulen en zaden. In feite wordt gezegd dat Moringa oleifera 7 keer meer vitamine C levert dan sinaasappels, 10 keer meer vitamine A dan wortels, 17 keer meer calcium dan melk, 9 keer meer eiwitten dan yoghurt, 15 keer meer kalium dan bananen en 25 keer meer ijzer dan spinazie.

Elk deel van Morinng oleifera is een opslagplaats van belangrijke voedingsstoffen en antinutriënten. De bladeren zijn rijk aan mineralen zoals calcium, kalium, zink, magnesium, ijzer en koper. Rijk aan vitaminen zoals bètacaroteen van vitamine A, vitamine B zoals foliumzuur, pyridoxine en nicotinezuur, vitamine C, D en E zijn ook aanwezig in Moringa oleifera. De bladeren hebben daarnaast ook een lage calorieën waarde en kunnen daardoor goed worden gebruikt als hulpmiddel bij het bestrijden van overgewicht.

De zaden uit de volgroeide vruchten kunnen worden gegeten als noten of erwten. Tevens kan uit de zaden 38 tot 40% plantaardige olie worden gewonnen.

Andere eigenschappen

De zaden van Moringa oleifera kunnen worden gebruikt om water te zuiveren, daar ze in staat zijn tot 98 procent van onzuiverheden en micro-organismen uit water te halen. De bladeren en vruchten kunnen worden verwerkt in medicijnen.

** Bron: WikiPedia , SienceDIrect

De waardering van wilg-trading.com/plantfoods/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.